GLETT BURKOLAT - Felhasználási útmutató

Anyaga természetes ásványi anyagok, mikroszilikát, színezékek, cement, polipropilén műszál és műgyanta keveréke.
Bevonóanyag műgyantamáz
Tulajdonságai - hoálló,
- színtartó,
- ütésálló,
- nagy kopásállóságú,
- csúszásmentes,
- könnyen tisztítható,
- olcsó,
- gyorsan kivitelezheto,
- esztétikus,
- hosszú élettartamú.
Anyagszükséglet 5 kg / m 2 (2 - 2,5 mm vastagságban)
Színválaszték natúr + 16 féle szín
Csomagolás 20 kg-os zsákban.
műgyanta kiszerelése műanyag kannában
Bevonóanyag kiszerelése műanyag kannában
Tárolás száraz, huvös, fagymentes helyen.
Felhasználható gyártástól számított 3 hónapig.


FELHASZNÁLÁSI ÚTMUTATÓ

Teherhordó szerkezettel szemben támasztott követelmények

- A felületnek, amelyre a DEKORBETON GLETT-anyag kerül, szerkezetileg megfelelo szilárdságúnak és stabilnak kell lenni, alkalmasnak arra, hogy egy nagyszilárdságú záróréteget kapjon.
- A meglévo felület bármely sérülése, repedése vagy gyenge minosége a rákerülo kopóréteg meghibásodását eredményezheti.
- A teherhordó beton minosége min. C 16 legyen.


DEKORBETON GLETT-anyag felhordása

- A fellazult részeket, valamint mindenféle szennyezodést (kenoanyag, olaj, por, stb.) mosással, porszívózással el kell távolítani.

- Az esetleges szintkülönbségek kiegyenlítése miatt az éleket vissza kell vágni, marni, csiszolni, hogy a felületre élképzés nélkül kerüljön a DEKORBETON GLETT-anyag.

- Az elokészített felületet tiszta vízzel alaposan be kell nedvesíteni. (Porózus felületeknél szükséges lehet 24 órás áztatás.)

- A tapadóhíd felvitele elott a felületrol a tócsákat el kell távolítani.

- A mattnedves felületre tapadóhidat kell felvinni ecsettel, kefével vagy hengerrel. A tapadóhidat egyenletesen, tócsamentesen kell felhordani. A tapadóhíd keverési aránya (1 zsák = 4 m 2 szárazanyaghoz tartozó 1 liter mugyantából): 2 dl műgyanta + 8 dl víz.

- Csak akkora felületet vegyünk munkába, amelyre 15-20 perc alatt rákerül a DEKORBETON GLETT-anyag. Ügyelni kell arra, hogy a tapadóhíd ne száradjon meg. Ha megszárad, keresztirányban le kell kaparni és új tapadóhidat kell felvinni. (Kötésido melegben: 15 perc.)

- A DEKORBETON GLETT-anyag keverheto kézzel (kis mennyiségben), fúrószárral vagy betonkevero géppel.

- Töltsük vödörbe vagy keverogépbe a szárazanyagot, kezdjük el a keverést, majd adjuk hozzá a - vízzel hígított - mugyantát. Nem szabad túlkeverni a keveréket, max. keverési ido 2-3 perc.

- A DEKORBETON GLETT-anyag keverési aránya 1 zsák (= 4 m 2 ) szárazanyaghoz a tapadóhíd elkészítése után megmaradó): 8 dl műgyanta + kb. 2,5 - 3 liter víz.

- A kész keveréket vigye rá a nedves (csillogó) tapadóhídra, tömörítse, húzza le és simítsa el. Kerülni kell a felület túlságos megdolgozását.

- A glettelt felületet 24 órán keresztül nedvesen kell tartani (permetezéssel, n e m locsolással).

- A munka befejeztével a szerszámokat vízzel gondosan tisztítsa le.
Kopóréteg készítése színes DEKORBETON GLETT-anyagból

- A DEKORBETON GLETT-anyag felhordható fémsimítóval vízszintes és függoleges felületre egyaránt.

- Amennyiben a burkolandó felületet még esztétikusabbá szeretnénk tenni (mintával díszíteni a felületet), úgy a kiválasztott minták fugáit papírszalag felragasztásával alakítsuk ki.

- Ha a színes kopóréteg már kész GLETT-rétegre kerül, a felületet nem szükséges vízzel beáztatni, csupán a tapadóhidat kell felhordani a fentiekben leírtak szerint. Ha azonban a kopóréteg közvetlenül kerül a jó minoségu beton felületére, annak vízzel való átitatása szükséges, majd azután következhet a tapadóhíd felhordása.

- A GLETT-anyagot a tapadóhíddal elokészített felületre glett-vassal hordjuk fel. A glettvas nyomait egy durva szivacshenger felületen való átgörgetésével el tudjuk tüntetni, valamint - miután a felület így még rusztikusabbá válik - a bevonat méginkább természetes koburkolat hatását kelti.

- A szivacshenger sohase legyen vizes, csupán n e d v e s ! Idonként a hengerre feltapadt glettanyagot a hengerrol el kell távolítani oly módon, hogy bo vízzel a hengert ki kell mosni, majd a hengerbol a felesleges vizet ki kell nyomni, hogy az csak nedves legyen.

- Amennyiben a felületre elozoleg fuga-kitakaró papírcsíkot tettünk, azt a felhordás és hozzáférhetoség ütemében (2 - 3 m 2 -enként) vegyük fel a felületrol. A csíkokról visszahulló anyagmaradékokat és a lazán rákötött szemcséket - a burkolat megszáradása után - sepruzéssel távolítsuk el a burkolatról.

- A burkolatot 24 órán keresztül nedvesen kell tartani (permetezéssel, n e m locsolással).

- A munka befejeztével a szerszámokat vízzel gondosan tisztítsa le.

- Egy-két nap elteltével a teljesen száraz glettelt felületet betonimpregnálóval - a hozzá adott használati utasítás szerint - be kell vonni. A betonimpregnáló kiadóssága sima felületen 2 - 3 dl/m 2 , rusztikus felület esetén 5 - 6 dl/m 2 .


DEKORBETON GLETT anyaggal készült burkolat FELÜLETKÉPZÉSEI
A "Felhasználási útmutató"-ban leírtak alapján - glettvassal - lesimítjuk a felületet, majd az alábbiakban megadott ötletek alapján, készítjük el a felület struktúráját.

1. Nedves (de nem vizes!) szivacshengerrel, egy irányban, áthengerezzük a felületet, majd a ragasztószalagot visszahúzzuk.

2. A felület szikkadása után (idojárás függvénye) nedves szivaccsal lesimítjuk a felületet. Ezt követi a szalag visszahúzása.

3. A burkolat színétol eltéro színu anyagot keverünk be, és ezt vakolatszóróval felszórjuk a leglettelt felületre. Ezt követoen, nedves (de nem vizes!) szivacshengerrel, egy irányban, áthengerezzük a felületet, majd a ragasztószalagot visszahúzzuk.

4. A burkolat színétol eltéro színu anyagot keverünk be, és ezt vakolatszóróval felszórjuk a leglettelt felületre, majd a ragasztószalagot visszahúzzuk.

5. A burkolat színétol eltéro színu anyagot keverünk be, és ezt vakolatszóróval felszórjuk a leglettelt felületre, glettvassal összedolgozzuk a kétféle színt, majd a ragasztószalagot visszahúzzuk.

6. A burkolat színétol eltéro színu anyagot keverünk be, és ezt vakolatszóróval felszórjuk a leglettelt felületre, glettvassal összedolgozzuk a kétféle színt, nedves (de nem vizes!) szivacshengerrel, egy irányban, áthengerezzük a felületet, majd a ragasztószalagot visszahúzzuk.

7. A felületet komuveskanállal "összekarcoljuk", majd glettvassal finoman áthúzzuk. Ezt követi a szalag visszahúzása.

Betonimpregnáló anyagszükséglete a különbözo struktúrájú felületeknél:

1., 2., 3., 5., 6. pontok szerint készült felületnél: 0,3 liter/m 2 4., 7. pontok zerint készült felületnél: 0,4-0,5 liter/m 2

Különbözo típusú burkolatok GLETT anyaggal történo bevonása
Természetes ko-, márvány-, muko- és mozaiklap burkolat A burkolandó felületrol távolítsuk el a rákerült, idegen anyagokat, hígított háztartási savval,
majd nagynyomású tisztítóberendezéssel mossuk le. A tömény mugyantát és a GLETT-bol kivett szárazanyagot keverjük össze, hogy olyan híg keveréket
kapjunk, amelyet ecsettel a felületre fel lehet kenni.
Fenti burkolatokra készülo GLETT burkolat esetén + 1 liter műgyanta adalékot kell vásárolni a
felület kellosítéséhez (4 négyzetméterenként). Száradás után - a GLETT anyaghoz adott - felhasználási útmutató alapján járjunk el.

A felület használatba vétele
Az elkészült burkolat (20 C° esetén ) a gyalogos forgalomnak 24-36 óra, a jármuforgalomnak 3-4 nap eltelte után adható át. Az idojárás (homérséklet, szél), valamint a keverék nedvességtartalmának függvényében az átadási ido változhat.
KEZELÉSI- ÉS TISZTÍTÁSI ÚTMUTATÓ DEKORBETON GLETT-BURKOLATHOZ
A burkolat tisztítható vízsugárral, nagynyomású tisztítóberendezéssel, a háztartásban használatos
tisztítószerek hígított oldatával, cirok-, vesszo- és műanyagsepruvel. Télen, lehetoleg, kerülni kell a burkolat sózását, a ráfagyott víz; jég mechanikai úton történo
eltávolítását. A havat műanyagsepruvel, műanyagból vagy fából készült hólapáttal ajánlatos a
burkolatról eltávolítani. Amennyiben a felület mégis megsérül, a burkolat hibája - saját anyagával - nyom nélkül kijavítható.
BETONBURKOLATOK REPEDÉSÉNEK JAVÍTÁSA
A betonburkolaton keletkezo repedéseknek nagyon sok oka lehet. Ezek közül most hárommal foglalkozunk.
  1. Dilatációs hézag hiánya miatt keletkezo repedés.
  2. Mechanikai sérülésbol származó repedés.
  3. Zsugorodási repedés.
1. Dilatációs hézag hiánya miatt keletkezo repedés kijavítása:
Ez a repedés-típus akkor keletkezik, ha a betonburkolatot nem, vagy a nem megfelelo helyen dilatálták. Tulajdonképpen ez a repedés csak a betonburkolat pótlólagos dilatálásával javítható.
A javítás menete:
A szabálytalanul keletkezett ?dilatációs? repedéstol 10-20 cm távolságban, egyenes vonalú vágást kell készíteni a betonfelületen. Amennyiben csak dilatációról van szó, úgy elég a bevágást a burkolat vastagságának 2/3-áig elkészíteni. Ha a dilatáció egyben tágulási hézag is (ez kb. minden harmadik-negyedik bevágás), akkor a betonburkolatot teljes mélységében át kell vágni.
A szabálytalan repedést ki kell tágítani, illetve ki kell mélyíteni. Erre a legalkalmasabb eszköz a száraz gyémántkoronggal felszerelt gyorsvágógép.
Az így kimélyített és kitágított repedésbol a port és egyéb szennyezoanyagokat el kell távolítani porszívózással és mosással.
A kitisztított repedés mindkét oldalára ecsettel kell felkenni a tömény (ADA-1) mugyantát.
Az ilyen módon elokészített repedésbe natúr DEKORBETON GLETT-anyagot kell beönteni és alaposan betömöríteni. (Ebben az esetben a DEKORBETON GLETT bekeveréséhez csak tömény mugyantát szabad használni, ezért a GLETT-hez adott egy liter mugyantán túl még három liter ADA-1 mugyantát kell vásárolni.)
A javítást 2-3 napig nedvesen kell tartani.

2. Mechanikai sérülésbol származó repedés javítása:
Ez a repedés-típus akkor alakul ki, amikor a betonburkolatot mechanikai sérülés éri. (ágyazat tömörítetlenségébol adódó burkolatsüllyedés, a beton méretezését meghaladó terhelés, stb.)
A javítás menete:
A szabálytalan repedést ki kell tágítani, illetve ki kell mélyíteni. Erre a legalkalmasabb eszköz a száraz gyémántkoronggal felszerelt gyorsvágógép.
Az így kimélyített és kitágított repedésbol a port és egyéb szennyezoanyagokat el kell távolítani porszívózással és mosással.
A kitisztított repedés mindkét oldalára ecsettel kell felkenni a tömény (ADA-1) mugyantát.
Az ilyen módon elokészített repedésbe natúr DEKORBETON GLETT-anyagot kell beönteni és alaposan betömöríteni. (Ebben az esetben a DEKORBETON GLETT bekeveréséhez csak tömény mugyantát szabad használni, ezért a GLETT-hez adott egy liter mugyantán túl még három liter ADA-1 mugyantát kell vásárolni.)
A javítást 2-3 napig nedvesen kell tartani.

3. Zsugorodási repedés kijavítása:
Ez a repedés-típus akkor alakul ki (pókhálószeruen), ha a beton utókezelése, az elkészítés után, nem történt meg, illetve tuzo napon készült a betonburkolat.
A javítás menete:
A repedésekbol a szennyezodést ki kell takarítani porszívózással és mosással.
A vékony repedésekben tömény mugyantát (ADA-1) kell befolyatni mindaddig, amíg a tömény műgyanta ki nem tölti teljesen a hajszálrepedéseket.
ÖTLET
az esztétikailag kifogásolható, széles dilatációs hézagok kijavítására
A dilatációból távolítsuk el a benne lévo idegen anyagot (fa, bitumen, homok, stb.).
A dilatációs hézag mindkét oldalán a beton élét, kb. 45o-os szögben, vágjuk ki a burkolat teljes vastagságában.
Az így kitágított dilatációból a port és egyéb szennyezoanyagokat el kell távolítani porszívózással és mosással.
A kitisztított repedés mindkét oldalára ecsettel kell felkenni a tömény (ADA-1) mugyantát.
Az ilyen módon elokészített repedésbe natúr DEKORBETON GLETT-anyagot kell beönteni és alaposan betömöríteni. (Ebben az esetben a DEKORBETON GLETT bekeveréséhez csak tömény mugyantát szabad használni, ezért a GLETT-hez adott egy liter mugyantán túl még három liter ADA-1 mugyantát kell vásárolni.)
A kitöltött dilatációt - az idojárástól függoen - lehetoleg minél elobb (max. 24 óra elteltével) teljes keresztmetszetében át kell vágni.
A javítást 2-3 napig nedvesen kell tartani.