Műgyanta-Estrich - Felhasználási útmutató

Kül- és beltéri járófelületek színes, nagyszilárdságú kopórétege
Anyaga természetes ásványi anyagok, mikroszilikát, színezékek, cement, polipropilén mûszál és mûgyanta keveréke.
Bevonóanyag mûgyantamáz
Tulajdonságai - fagyálló,
- hõálló,
- színtartó,
- ütésálló,
- nagy kopásállóságú,
- csúszásmentes,
- könnyen tisztítható,
- olcsó,
- gyorsan kivitelezhetõ,
- esztétikus,
- hosszú élettartamú.
Anyagszükséglet 20 kg / m 2
Színválaszték 6 szín
Csomagolás 20 kg-os zsákban.
Mûgyanta kiszerelése mûanyag kannában
Bevonóanyag kiszerelése mûanyag kannában
Tárolás száraz, hûvös, fagymentes helyen.
Felhasználható gyártástól számított 3 hónapig.

FELHASZNÁLÁSI ÚTMUTATÓ
Teherhordó szerkezettel szemben támasztott követelmények

- A felületnek, amelyre a DEKORBETON ESZTRICH kerül, szerkezetileg megfelelõ szilárdságúnak és stabilnak kell lenni, alkalmasnak arra, hogy egy nagyszilárdságú záróréteget kapjon.

- A meglévõ felület bármely sérülése, repedése vagy gyenge minõsége a rákerülõ kopóréteg meghibásodását eredményezheti.

- A teherhordó beton minõsége min. C 16 legyen.

DEKORBETON ESZTRICH kopóréteg készítése
- A fellazult részeket, valamint mindenféle szennyezõdést (kenõanyag, olaj, por, stb.) mosással, porszívózással el kell távolítani.

- Az esetleges szintkülönbségek kiegyenlítése miatt az éleket vissza kell vágni, marni, csiszolni, hogy a felületre élképzés nélkül kerüljön a DEKORBETON ESZTRICH.

- Az elõkészített felületet tiszta vízzel alaposan be kell nedvesíteni. (Porózus felületeknél szükséges lehet 24 órás áztatás.)

- A tapadóhíd felvitele elõtt a felületrõl a tócsákat el kell távolítani.

- A mattnedves felületre tapadóhidat kell felvinni ecsettel, kefével vagy hengerrel. A tapadóhidat egyenletesen, tócsamentesen kell felhordani. A tapadóhíd keverési aránya (1 m 2 felülethez): 0,5 dl mûgyanta; 5 dl víz.

- Csak akkora felületet vegyünk munkába, amelyre 15-20 perc alatt rákerül a DEKORBETON ESZTRICH. Ügyelni kell arra, hogy a tapadóhíd ne száradjon meg. Ha megszárad, keresztirányban le kell kaparni és új tapadóhidat kell felvinni. (Kötésidõ melegben: 15 perc.)

- A DEKORBETON ESZTRICH keverhetõ kézzel (kis mennyiségben), fúrószárral vagy betonkeverõ géppel.

- Töltsük vödörbe vagy keverõgépbe a szárazanyagot, kezdjük el a keverést, majd adjuk hozzá a vízzel duplájára higított - mûgyantát (20 kg szárazanyag; 0,95 l mûgyanta; 1 l víz). Amennyiben a keverék túl száraz, még hígítható max. 0,5 l vízzel. Ügyeljünk arra, hogy a keverék ne legyen túl híg, mert az a bedolgozást lassítja. Nem szabad túlkeverni a keveréket, max. keverési ido 2-3 perc .

- A kész keveréket vigye rá a nedves (csillogó) tapadóhídra, tömörítse, húzza le és simítsa el. Kerülni kell a felület túlságos megdolgozását.

- A kész keveréket minimum 1 cm-es vastagságban kell felhordani.

- Ha a burkolat tervezett vastagsága meghaladja az egy rétegben maximálisan javasolt terítési vastagságot (25 mm), akkor több rétegben kell felvinni az anyagot a "frissre friss" technológiával, ügyelve arra, hogy a rétegek egyforma vastagságúak és minõségûek legyenek. A megfelelõ tapadás biztosítása érdekében az elsõ réteg(ek)et érdesíteni kell. Amennyiben a közbensõ rétegek megszáradnak, primér alapozást kell alkalmazni a rétegek közé (tapadóhíd).

- Tágulási hézagokat kell kialakítani a padlótáblák széleinél, oszlopok és rögzített alapok körül, a padló hideg és meleg területei között, meglévõ tágulási hézagok vonalában, valamint a helyi adottságoknak és igényeknek megfelelõen.

- A munka befejeztével a szerszámokat vízzel gondosan tisztítsa le.

- Amennyiben arra igény van, két-három nap elteltével a felületet betonimpregnálóval - a hozzá adott használati utasítás szerint - be lehet vonni.

A felület használatba vétele
Az elkészült burkolat (20 C° esetén ) a gyalogos forgalomnak 24-36 óra, a jármuforgalomnak 3-4 nap eltelte után adható át. Az idõjárás (hõmérséklet, szél), valamint a keverék nedvességtartalmának függvényében az átadási idõ változhat.