Új építésű erkély és folyosó

A vasbeton lemez és az ahhoz rögzített korlátok elkészülte után a szerkezet három oldalára és az aljára fel kell ragasztani a tervben megadott vastagságú hőszigetelő lemezt úgy, hogy az elején és a két végén a táblák 5cm-rel a vasbeton lemez fölé érjenek illetve (az oldallemeze-
ken az erkély keresztirányú lejtését, ki kell alakítani), az alsó felén legalább 2cm-rel érjenek túl az alsó hőszigetelő lemezen a vízorr kialakítása miatt.
A vasbeton lemezre a fal és a hőszigetelő lemezek által határolt felületet habbetonnal kell kitölteni.
A teljes felső felületre 1,5 cm vastagságban DEKORBETON műgyanta esztrich teherhordó réteg kerül.
Az így elkészült felületre az igényeknek megfelelő (bármely felületet utánzó) DEKORBETON glett vagy design burkolat kerül lábazattal együtt.
A függőleges hőszigetelő szerkezetekre DEKORBETON glett anyagot kell felhordani műanyagháló erősítéssel.
A műveletsor végén a teljes elkészített felületet DEKORBETON lakkal kell impregnálni.

A fentiekben leírt módon készült szerkezet előnye, hogy az önsúlyt körülbelül 80 kg-mal csökkentettük m2-enként. Az alkalmazott technológia használata esetén egyszerűsödik és olcsóbbá válik az építés. A hőszigetelést végző szakemberek tudják az egész munkát kivitelezni (elmarad a beton esztrich, a vízszigetelés és a burkolatkészítés) a vízszigetelés azért maradhat el, mert az egész felület a lábazattól kezdve homogén.

Felújításra szoruló erkély és függőfolyosó

Az „I” acél teherhordó „U” acél lezárású vasbeton tálcás szerkezeteknél is használható az előzőben leírt technológia.
A régi tönkrement burkolatot ágyazóhabarccsal és az alatta lévő feltöltéssel együtt eltávolítjuk.
A feltárt acélszerkezetet megtisztítjuk ill. elvégezzük az esetleges javítási munkákat.
A szerkezetet -1.5 cm-ig feltöltjük hungarocell őrleményből kevert betonnal.
Az „U” gerenda felső éléig teherhordó réteget készítünk 1,5 cm vastagságban DEKORBETON műgyanta esztrich anyagból (az anyagot jól dolgozzuk be az „U” felső része alá).
Kopó réteget készítünk DEKORBETON glett vagy design burkolat segítségével akár a régi burkolat stílusát utánozva 2 mm vastagságban DEKORBETON lakk impregnálással.

Az ilyen módon felújított erkély ill. függőfolyosó önsúlyából levettünk 130-150 kg-t m2-ként így a szerkezet élettartamát jelentősen növeltük. Az új burkolat a lábazattal együtt készül és az „U”gerendáig tart, a teherhordó szerkezet az alá is bemegy így teljesen zárt, homogén szerkezet készül a víz bejutása és a korrózió kialakulása gyakorlatilag kizárható.