GONDOLATOK AZ AKADÁLYMENTESÍTÉSRŐL

Amennyiben a környezet lehetővé teszi, kerüljük a lépcsők és egyéb akadályok kialakítását. Hosszú kivitelezői gyakorlat alapján állíthatom az esetek döntő többségében erre a megrendelők, a tervezők, de még a kivitelezők sem fordítanak kellő figyelmet. Majdnem mindenki elfelejti, hogy egyszer idős lesz és adott esetben még egy lépcső is leküzdhetetlen akadályt jelenthet. Csak gondoljunk arra egy ép egészséges embereknek is komoly feladat a nappaliból a teraszra kitolni egy zsúrkocsit, ha ott egy lépcsőfok van. Egy új beruházásnál, ha lehetőség van rá ezekre oda kell figyelni.

Sokkal nagyobb problémát jelent a már meglévő épületeket akadálymentessé tenni. A könnyebb mozgást biztosító rámpák kialakítását a kevés hely illetve az esztétikai és a műemléki szempontok is befolyásolják. Az elektromos kerekesszék emelők sem adnak mindenre megoldást, kezelésük nehézkes.

Én úgy gondolom a megoldás mindenképpen a rámpa helyeit úgy kell kialakítani, hogy az kényelmes, biztonságos mozgást biztosítson és esztétikus "könnyű" szerkezet legyen. A környezetbe illő acélszerkezeten elkészített páncél- esztrich burkolat (Spektrum I. évf. 5- 6 szám 56. old) és az erre készített DEKORBETON glett illetve DEKORBETON gyöngy-burkolat megoldást jelenthet. Fontos, hogy a lépcsők se csússzanak erre szintén megoldás a fent leírt vékony bevonatok.

A DEKORBETON glett illetve DEKORBETON gyöngy- burkolatok előnye a szabadon választott szín és formagazdagság, a csúszásmentesség és a nagy strapabírás.

Ezek a burkolatok épületen belül és kívül egyaránt alkalmazhatók. A felületük többféle módon is elkészíthető így a gyengén látók is érzékelhetik, a tájékozódó képességüket nagymértékben segíthetik.

Az így készült burkolatok könnyen, gyorsan és olcsón kivitelezhetők. Másik nagy előnyük, hogy már meglévő burkolatra is elkészíthetők.

A rámpák és a lépcsők síkosság mentesítésére a régi "jól bevált" sózás helyett használjunk más csúszásmentesítő anyagot (homok, faforgács, stb.) illetve a burkolatba épített fűtést használjuk. A fűtés drágábbnak tűnik, de behozza az árát, mert a sózás előbb utóbb minden szerkezetet tönkretesz.

Remélem írásommal sikerül segítséget nyújtani illetve gondolatokat ébreszteni. A kollégáim és én is állunk szíves rendelkezésükre.